Vegetaristi, sinä senkin raaka murhaaja!

GRAAAAAAAHHHH!! Aijaijaijii, älä murskaa mun päätä! Sattuu, sattuu, au au, auuuu! Älä revi minusta palasia irti, uhuuuu uhuu…uih. No nyt mä kuolin.

Mieti jos pieni porkkana voisi ilmaista tunteensa ja kipunsa, kun tunget hänet hampaisiisi ja rouskaiset julmasti hänen elinvoimaisen, terveenoranssin, vasta yhden kesän nähneen varhaisporkkanan vauvanpäänsä irti. Ja siinä samalla saatat itse iloisesti tuumailla, kuinka terveellistä ja eettistä ravintoa tässä nautitkaan.

Mutta tiesitkö, että monet uudet tutkimukset osoittavat, että aikaisemmin tiedottomina pidetyillä kasveilla onkin tietoisuus: kyky tuntea, ajatella ja toimia!

Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi arabidopsis thaliana, eli lituruoho kykenee tuntemaan, kun sitä syödään ja yrittää estää tapahtuman. Kokeellisesti on myös todistettu, että kasveilla on muisti, ne kommunikoivat keskenään kemiallisesti ja niillä on sensomotorisia toimintoja. Kasvit myös nukkuvat, ja jos niiltä riistetään uni, ne kuolevat parissa viikossa pois. Jotkut kasvit jopa tanssivat!

Nämä löydökset asettavat vegetaristien, vegaanien ja erityisesti raakaruokailijoiden elämäntavan, jossa nimenomaan korostetaan ruokavalion eettisyyttä suhteessa lihansyöntiin, varsin kyseenalaiseen valoon. ”Mä en suostu suuhuni laittamaan mitään millä on tunteet!”; ”Mua surettaa niin ne porsasparat, kun ne lahdataan sinne karsinoihinsa!”; ”Mä en pystyis katsomaan itseäni peilistä, jos olisin osallisena elävien olentojen joukkomurhaan!” -saattaa moni perustella kasvisruokavaliotaan. Niin järkevä ja oikeudenmukainen teko kuin eläimen lihasta kieltäytyminen onkin, niin jotain perustavanlaatuista on kasvissyöjiltä kyllä jäänyt huomaamatta.

Sillä sen lisäksi, että kasveilla on tietoisuus, niin niillä on myös yksilöllisiä mielihaluja, toiveita ja haaveita – aivan kuten meillä ihmisillä. Tästä lisätodisteena erittäin tieteellinen posteri, jossa eräs 8-vuotias tiedemies ja visiönääri osoitti (jo paljon ennen tietoa alussa siteeraamistamme tutkimuksista) seikkaperäisesti eri kasvistyyppien yksilölliset toiveet ja mielihalut:

”porkkana haaveilee kävelevänsä, tomaatti haaveilee lentävänsä, parsakaali jaaveilee leipovansa”

Arvoisa kasvisruokailija, tämän jälkeen ehkä sinäkin tuumaat toisenkin kerran, miltä viattomasta kasviksesta tuntuu maata lautasellasi viestintäkyvyttömänä, mutta täysin tietoisena tulevasta kohtalostaan. Takana lyhyt ja ankea elämä vailla yksilöllisyyttä, vailla mitään mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen, rivissä tasapäiseen lajitoverien massaan hukutettuna, kilometrien mittaisella pellonsaralla. Ja erityisesti Sinä, hyvä raakaruokailija, joka et armahda ateriasi osia edes kevyellä puuduttavalla höyrytyksellä ennen terävän purukalustosi repimäksi joutumista – uskallatko edes katsoa suupalaasi silmiin?

Arvon vegetaristi tai vegaani, ethän siis ylennä itseäsi turhaan! Olet samanlainen murhaaja kuin me muutkin.

Tiedostavin terveisin,

Sutta Pakoon Lacto-Ovo-Pesco-Pollo-Carne-vegetaristit.

Lisälukemistoa aiheesta kiinnostuneille: Kasvit, kaikki heidän viisautensa

Lisää luettavaa