Tuskien kautta voittoon. Uusi sivusto vihdoin auki!

Arvostettu lukijamme, Tervetuloa uudenkarheille Sutta Pakoon 3.0 -sivuille!

Siirtymä uusille sivuille totisesti oli karheampaakin karheampi, eikä ollenkaan niin sulavan simppeli, siloiteltu tai smuuthi kuin erehdyimme aluksi luulemaan. Tämä prosessi oli täynnä taistelua, hampaiden kiristelyä ja veristä katkeruutta kaikkea it-alaan liittyvää sekä kaikkia it-alalla työskenteleviä kohtaan.

Me hyväuskoiset hölmöt kuvittelimme saavamme sivustomme vaivatta rullaamaan, kun harhauduimme ostamaan nk. hosting-palvelun eräältä luotettavan oloiselta palveluntarjoajalta.

Mutta PAH! Millaiseen oksettavan epäloogiseen, kaikkia humanismin ja inhimillisen ajatuksenjuoksun periaatteita pilkkaavaan ja maallikkokäyttäjän tietämättömyyttä ilkeästi ivaavaan it-nörttien kaivamaan sudenkuoppaan solahdimmekaan!

Vaatimattomat toiveemme

Oikeastaan ainoat toiveemme uusien nettisivujemme ulkoasusta olivat Courier New -fontti sekä kaksi valokuvaa etusivulla. Ei vetovalikoita, ei väliotsikoita, ei turhia widgettejä. Ei RSS-syötteitä, ei CSS-koodeja, ei Google Dashboardeja, ei some-painikkeita eikä minkäänlaista responsiivisuutta millekään mobiililaitteille.

Mutta näiden iljettävien koodaajatyrannien itsehallintoalueella, eli WordPress-blogiympäristössä, tällaiset huikentelevaiset toiveemme kahdesta kuvasta ja eräästä varsin yleisesti käytetystä kirjasintyypistä osoittautuivat kuitenkin täysin mahdottomiksi toteuttaa. Kävimme nimittäin omakätisesti läpi n. 800-6000 erilaista WP-blogipohjaa, joista yhdessäkään ei tarjottu toivomaamme fonttia, ja joissa jokaisessa tämän lisäksi toisen valokuvan lisääminen bannerin oheen osoittautui – jos nyt ei aivan täydelliseksi utopiaksi – niin ainakin maallikkokäyttäjälle saavuttamattomaksi fantasiaksi.

Maksamastamme tukipalvelusta annettiin ystävällisesti ymmärtää, että moiset erikoisvaatimuksemme ovat kyllä varsin kohtuuttomia, mutta, noh, jotain voidaan ehkä tehdä. Asiantuntijatyönä voidaan nimittäin taivutella koodinpätkää siten, että toivomamme asiat tupsahtaisivat ruudulle. Mutta mutta! Työllä on aina hintansa. Eli n. 89 €/h, ja tuntejahan tällaiseen erikoistyöhön saattaa helposti hulahtaa ainakin tusina.

Kuten arvata saattaa, vähävaraisina, ja jo aimo omaisuuden pelkän domain-nimen hankkimiseen tuhlanneina, olimme siis uuden sivuston rakentamisen kanssa täysin omillamme.

Apua tuonpuoleisesta

Tilanne oli varsin ikävä, ja ehdimme jo vakavasti harkita koko projektin hautaamista. Koodaajan, tai edes hitusella it-logiikkaa varustetun peruskoneenkäyttäjän, lahjoja kun ei kummallekaan meistä ole totisesti suotu.

Mutta sitten tapahtui ihme. Toinen meistä ajautui toissailtana WordPress -ohjausnäkymän raivokkaan ja erityisen epäammattimaisen räpeltämisen kiihdyttämänä ilmeisesti eräänlaiseen mediumistiseen transsitilaan, jossa hänen aurakenttänsä avautui sopivasti ulkopuolisille henkiolennoille. Ja niin onnekkaasti vain kävi, että jonkin edesmenneen ja suopean it-gurun henki otti ja laskeutui tähän riivattuun ruumiseen, ja toteutti uudet nettisivumme automaattikoodauksena toisen meistä pikkukätösten kautta!

Ja katso, niin vain tuloksena olivat lähestulkoon alkuperäistä visiotamme vastaavat internet-sivut, joissa melkeinpä kaikki elementit olivat naksahtaneet toivotuille paikoilleen: etäisesti Courieria muistuttava fontti sekä kaksi valokuvaa etusivulla. Ah!

Ainut, minkä tämä armoitettu koodaajahenki unohti tuossa tuoksinassa toteuttaa, oli se tärkein, eli sivustomme otsikko. Sekin kuitenkin saatiin kuin luojan lykystä jälkeenpäin paikoilleen, kun muistimme humanisteillekin helppokäyttöisen Paint-ohjelman olemassaolon. Ei tarvinnut kuin maalata muutama kirjain banner-kuvan päälle ja tadaa – valmista tuli!

Ja kuten näin pitkälle tekstiä lukeneet saattavat huomata, jäi sivustomme fonttikoko tässä hässäkässä harmillisesti, toistaiseksi tuntemattomasti syystä, valitettavan pieneksi, mikä on omiaan heikentämään rönsyilemään taipuvaisten tuotostemme luettavuutta. Mutta Arvoisa lukija, tämän pikkuvian korjaamiseksi suosittelemme lämpimästi kirjainyhdistelmän CTRL + (plus) näpyttelyä omalta koneeltanne, tahi yksinkertaisesti astetta vahvempien lukulasien hankintaa.

Hyvät lukijamme, kuten voitte ounastella, edellä kuvattu prosessi verotti meiltä, tietokoneita syvästi vihaavilta sieluparoilta, niin rutkasti energiavaroja, että tekstituotantomme on valitettavasti edelleen hetken ajan katkolla. Mutta ällös huolestuos’ – jahka toivumme tarpeeksi tästä traumaattisesta työtapaturmasta, aloitamme välittömästi tarjoilemaan Teille taas sitä tuttua huttua!

Erityisen digivastaisin kevätterveisin,

Sutta Pakoon -tiimi

Koodarihenki asettui kirjoittajaan.

Lisälukemistoa:

Tietokoneet – yritys tuhota ihmisyys

Digiluu, digilei!

Lisää luettavaa