Testaa olethan tiedostava ja eettinen Yksilö

Nykyisin mikään ei ole niin tärkeää, kuin näyttää olevansa tiedostava ja tekevänsä kaikki kulutus- ja muut arvovalintansa erityisen eettisin, ekologisin tai mahdollisimman tasa-arvoisin perustein.

On hienoa huomata, kuinka nykyihminen on havahtunut näkemään valintojensa vaikutukset kanssaihmisiin ja tuleviin sukupolviin. Silti usein hämmästyttää, kuinka eettisyydestä ja tiedostavuudesta on tullut eräänlainen ryhmäkultti tai jopa uskonto, jossa raamit toiminnalle annetaan ulkoapäin.

Ja nämä raamit tuntuvat olevan varsin ahtaat.  Näyttää vahvasti siltä, että nykyään on vain yksi hyväksytty tapa olla oikealla tavalla eettinen ja tiedostava. Vaikka elämäntapavalinnoilla pyritään ennen kaikkea toteuttamaan ja esittelemään omaa yksilöllisyyttä, on erikoista huomata, kuinka yhdenmukaisilla tavoilla näitä ”muoti”arvoja toteutetaan.

Pahimmillaan nykyihmisen pyrkimys olla eettinen, ekologinen ja tasa-arvoinen muuttuu näennäiseksi itsensä pönkittämiseksi, jossa tärkeintä on oman paremmuutensa esiintuominen. Edes se, että olisi oikeasti toiminnassaan eettinen, ekologinen tai tasa-arvoinen, ei tällöin ole yhtä tärkeää kuin sen näytteleminen, erityisesti somessa. Sen sijaan, että pestautuisi vapaaehtoiseksi vastaanottokeskukseen, voi ladata insta-tilille kuvan ihanasta vegecouscous-paistoksesta kaupungin uudessa syyrialais-irakilaisessa ravintolassa osoittaakseen kuinka monikulttuurinen onkaan. Sen sijaan, että jaksaisi edes kuunnella homoystäväpariskunnan adoptiohaaveista ja -ongelmista, voi pedata vuoteensa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia juhlistaviin Tom of Finland -lakanoihin ja vaihtaa Fb-profiilikuvan sateenkaaren väreihin aina jos Hesarissa on puhetta tasa-arvoasioista.

Seuraava testi selvittää Sinulle helposti, mikä on oman tiedostavuutesi ja eettisyytesi aste, ja onko sinulla vaarana kallistua tekotiedostavuuden ja pseudoeettisyyden viettäville poluille.

1 Miten toimit mikäli nyhtökaura on lähiruokapiiristäsi loppu? A) Pillastun täysin. B) Olen kyllä kuullut nyhtökaurasta, mutta en ole vielä itse kokeillut. C) Jos on kaurat puurosta loppu, niin lintujen lyhteestä voi nyhtäistä lisää.

2 Itkethän säännöllisesti (erityisesti sosiaalisen median puolella) jokapäiväistä hiilijalanjälkeäsi? A) Itken. Mutta tietysti maksan tuplana lentoyhtiöiden tarjoaman hyvitysmaksun hiilijalanjäljestäni vuotuisilla lomalennoillani Seychelleille, Andeille, Balille, Uuteen-Seelantiin, Paraguaihin sekä Etelä-Afrikan Pöytävuorille. B) Uskoakseni ihmisten syyllistäminen hiilijalanjäljestä menee joskus överiksi. Yksittäisen ihmisen päätökset ovat kuin hiirenkakka valtameressä. C) Kerran kesällä olin kännissä. Astuin grilliin. Kyllä eukko huusi kuin hyeena, kun oli jäänyt hiilijalanjäljet keittiön parkettiin. Silloin kyllä alkoi melkein itkettää.

3 Koethan riipivää vääryyttä ja valitat säännöllisesti ääneen siitä kuinka rajoittavaa Sinulle on, kun kaupoissa tyttöjen ja poikien vaatteet on eritelty toisistaan? A) Nykypäivän räikeimpiä ihmisoikeusloukkauksia todella on, kuinka ihmisyys jo lapsuudessa rajataan ja rajoitetaan stereotyyppiseen, tukahduttavaan karsinaan värikoodein. Meiden perheessä jok’ikinen vaatekappale on valmistettu malediiviläisen lähiluomutilan merinokuitu-spandex-kankaasta, joka luontaisesti hylkii kaikkea väriä. B) En ole edes tullut ajatelleeksi asiaa tältä kantilta. Lapseni saavat pukeutua miten haluavat. C) On se hyvä, kun kaupassa vaatteet on ruuista erillään. Olisi se hankala sieltä mandariinien välistä kalsareita etsiskellä.

4 Brassailethan säännöllisesti monikulttuurisella ruokatietämykselläsi? A) Noh, pidän kyllä monikulttuurista ruokablogia. Viimeisimpiä ylpeydenaiheitani ovat algerialais-tunisialaisittain siivutettu sianniska-kanantakamus-tagine hammam-liemessä, hindulaisperäinen halal-poronvasahöystö draseerattuna karamellisoiduilla kuusenkerkillä sekä atlantislaisesta kulttuuripiiristä innoituksensa saanut esipilkottu siitakekohokas itiövaahdolla. Ja tämän ruokalajin tarjoilen puolalaisella polyyppipedillä. B) Käymme joskus perheen kanssa Rosson sijaan La Famiglia-ketjun italaisravintoloissa. Myös sieltä saa S-bonusta. C) Ruuasta tiedän sen verran, että kala ja kukko soppii yhteen.

5 Reagoithan somessa huutoitkuhymiöllä tuttaviesi jakamiin päivityksiin maailman vääryyksistä (kuten esimerkiksi sellaiseen, kun ystävällesi kävi kerran niin, ettei Tiedostavien Kaupukiviljelijäin pop-up kanttiinissa ollutkaan saatavilla munatonta ja kalatonta pesco-ovo-lacto-pisco-pasco -raakaruokavalioon sopivaa muna-kalapiirasta)? A) Samantyyppinen tapaus sattui hiljattain minulle henkilökohtaisesti. Sain humaanisti uutettuun reilun kaupan pakurikahviini lähimantelimaitoa eettisesti lypsetyn kauramaidon sijaan. Kuvasin tapahtuman välittömästi Instaan ja sain onneksi rutkasti säälivää palautetta. Sen voimalla sain kahvini joten kuten alas. B) En noudata erityisruokavalioita enkä oikein ymmärrä niiden päälle. C) Kerran söin Viikkarin puffetissa liikaa kalaa ja munakastiketta, niin jopa alkoi pascattamaan! Hyvä että hyttiin ehdin.

6 Minkälaisia tunteita sinussa herää mikäli joudut operoimaan bensiinikäyttöistä ajoneuvoa laatikkopolkupyörän sijaan? A) Jotakin sisälläni kuolee. Fossiilisia polttoaineita käyttämällä tuemme likaisella tavalla ylikansallisten öljy-yhtiöiden irstasta riistobisnestä. Juuri tilasin muuten uuden kaupunkipyörän designversion coupémallina Japanista. Se onneksi on perillä jo huomenna pikalentorahtina. B) Ajan työmatkani autolla. Julkiset kulkuneuvot ovat nykyisin valitettavan kalliita. Laatikkopyörää en omista enkä ole harkinnut sellaisen hankkimista. C) Tallista löytyy traktoria, mönkijää, moottorikelkkaa, metsäkonetta, rekka-auto ja yksi katumaasturi. Yllättävän paljon vie sekin löpöä vaikka sillä ajelen vaan hakemaan postit lootasta.

7 Mikä näistä kuvaa matkailutottumuksiasi? A) Valitsen matkakohteeni eettisesti ja tiedostaen. Harmikseni viimeksi Sevillan luomuviininmaistelutila petti. Koin aitoa inhimillistä hätää, kun vuoden 1959 sulfaatiton lempi-luomurieslingini oli loppuunmyyty ja jouduin tyytymään sulfaatteja sisältävään versioon samalta vuodelta. B) Kerran vuodessa etelään, kesäisin laivalla Viroon. C) Ruotsinlaivalla olen kerran käynyt ja uudestaan en mene.

Testin tulokset:

Eniten A-vastauksia: Taidat olla kuvitellun tiedostavuutesi ja esittämäsi eettisyyden vanki. Halusi olla tiedostava hallitsee rajoittaa ajatteluasi enemmän kuin mikään muu. Taidat kuvitella tiedostavuuden olevan näytöksenomaisilla teoilla saavutettava meriitti, jolla osoittaa omaa erinomaisuutta suhteessa muihin. Hellitä jo, hyvä ihminen – niin ehkäpä Sinusta vielä tulee hyvä ihminen!

Eniten B-vastauksia: Olet keskitien kulkija, joka kykenee arviointikykynsä avulla välttämään näennäistiedostavuuden ja tekoeettisyyden keskeisimmät sudenkuopat. Suhtaudut maailmaan ja muihin sopivan kriittisesti, mutta silti verrattain realistisesti. Pieni ripaus lisää avarakatseisuutta ei varmasti silti olisi pahitteeksi!

Eniten C-vastauksia: Olet varsin maanläheinen ja konstailematon tyyppi. Sinulle käsite ”tiedostava” merkitsee jotain ihan muuta kuin monelle muulle. Et pyri tai pysty esittämään mitään muuta kuin olet, mikä tekee sinusta ainakin rehellisen – jos nyt ei erityisen tiedostavaa tai eettistä yksilöä.

Kuvassa joukko eettisiä ja tiedostavia Yksilöitä on vaatettanut itsensä rohkeasti piittaamatta perinteisistä sukupuolirooleista ja sukupuolikoodatuista väreistä.

Lisää luettavaa