Poikien voimakirja – vai tätien mietelausekokoelma?

Saimme Kaksplussan toimituksesta luettavaksemme Jenni Pääskysaaren uutuuskirjan ”Poika sinä olet…” (Otava 2016). Pääskysaari on kirjoittanut aikaisemmin samanlaisen kirjan tytöille. Hän on kolmen tytön äiti.

Kirjaa on kuvailtu voimakirjaksi 10-17-vuotiaille pojille. Niin mukava kuin kirjan idea onkin, rohkenemme yhteensä neljän poikalapsen äiteinä ja opettajan työssä laumoittain murrosikäisiä poikia kohtaavina väittää, ettei kirja valitettavasti aivan ”voimakirjan” rooliin yllä.

Kirjan suurimmaksi ongelmaksi muodostuvat tätimäisen holhoava lähestymistapa sekä liudoittain retorisia kysymyksiä ja tyhjänpäiväisiä sanalistoja viljelevä kirjoitustyyli. Epäilemme vahvasti, että tälläinen teksti puhuttelisi haviteltua lukijakuntaa, saatika saisi pojat itse valitsemaan opuksen kirjahyllystä luettavakseen; niin selkeästi keski-ikäisen naisihmisen sanoin se on kirjoitettu.

Vai juttelisitko sinä teinipojallesi esimerkiksi seksistä näin, kun hän kaartaa tyttökaverinsa luota mopollaan pihaan bensankatkuisena ja rynnii omaan huoneeseensa ovia paiskoen (Huom: seuraavat repliikit omaa fiktiotamme, kursiivilla otteet kirjan luvusta ”Seksuaalinen”, sivuilta 136-138.):

”V***u mutsi sä et sit tuu tänne taas lässyttään!”

”No mutta Jarno-Petteri, kuuntelehan nyt äitiä, äiti löysi tämmösen hyvän kirjan, joka saattaisi kiinnostaa sinua! Äiti lukee sulle vähän täältä oven takaa, kun se seksi on nyt tullut ajankohtaiseksi sinullekin”:

”Seksuaalisuus on ihana, iloinen, kaunis, hauska ja elämää rikastuttava asia. Seksuaalisuus elää, kasvaa, kehittyy, hakee muotoaan läpi elämän. Joskus seksuaalisuudesta saattaa syntyä vaikutelma—että se on pelottavaa, ahdistavaa, kohtalokasta, kiellettyä ja muutenkin ankeaa räpellystä täynnä riskejä ja loppuelämää määrittäviä, dramaattisia kokemuksia.”

”Seksuaalisuus on sitä, mihin tunnet vetoa, mistä nautit, mitä rakastat, mistä kiihotut ja saat virtaa. Se on kaipuuta, halua, iloa, nautintoa, energiaa, voimaa, biologiaa, romantiikkaa ja se on osa identiteettiäsi, sitä kuka olet. Se on sitä, että herkistyt, kuuntelet, tunnet, luotat, viet ja antaudut vietäväksi.”

Jarno-Petteri: ”Siis mutsi mitä helvettiä sä siellä joriset?”

”No mutta hei JiiPee, kuuntele nyt vaan. Tämä on kirja pojille! Jos mä muutaman sanan vielä jatkan”:

”Seksuaalisuus ei ole sopimatonta pakottamista, rajoittamista, kontrollointia, vallankäyttöä, häpeää, kieltämistä, lokerointia, laittomuutta, esittämistä, valehtelua, eikä pelkkää seksiä. — Seksuaalisuus on vastuuta, kunnioitusta, kiinnostusta, tiedostamista, ymmärrystä, vapautta. —Seksuaalisuus elää, kasvaa, kehittyy ja hakee muotoaan läpi koko elämän, ja sen tulisi olla luonnollinen ja luonteva osa ihmisen elämää.” 

Niin, no, kyllähän seksuaalisuus saattaa olla myös kaikkea tätä. Mutta olisiko mahdollista ilmaista se edes hieman tiiviimmin tai ilman kaikkia näitä puhkikuluneita latteuksia?

Mukavaa kirjassa olivat kiinnostavien tyyppien haastattelut, jotka toivat ylimalkaiseen tekstiin hieman konkretiaa. Myös kirjan kuvitus ja väritys olivat pirtsakat. Kirja oli tarpeeksi lyhyt, ja teksti oli jaoteltu nuorelle lukijalle sopivan tiiviisiin lukuihin.

Valitettavasti emme silti suosittelisi teosta ainakaan omille pojillemme, niin etäälle sen tyyli heidän kokemusmaailmastaan jää.

Sen sijaan kirjan toiminee parhaiten kivana keskustelunavaajana vaikkapa tätien kahvipöydässä.

Kuvassa voimaantuneita mieshenkilöitä.
Kuvassa voimaantuneita mieshenkilöitä. (Kyseinen teos ei liity kuvan henkilöiden voimaantumiseen.)

poika, sinä olet...

Lisää luettavaa

2 kommenttia

  1. Neljän pojan äitinä ei olisi tullut mieleen edes yrittää luetuttaa pojillani jotain kolmen tytön äidin kirjoittamaa poikaopasta!!:-)

    1. Heh, hieman samankaltaiset olivat omat ajatuksemme 😉 Ja kieltämättä vahvistuivat kirjan luettuamme.