Pissaa oikein tuuleen – ja muita isoisän opetuksia

Isovanhempia ei syyttä kehoteta kunnioittamaan, välittäväthän he vankan elämänkokemuksensa kautta kullanarvoista viisauttaan jälkipolville. Olemme seuraavaan koonneet oman isämme, lastemme isoisän, meille ja pojillemme välittämät kallisarvoisimmat, suorastaan kristallisoituneet elämänopit:

  • Kainalopierut onnistuvat parhaiten saunassa
  • Ei kannata pissiä tuuleen (paitsi silloin jos haluaa kokeilla osaako väistellä omaa pissiään tarpeeksi taitavasti)
  • ”Jäätelötötterö on hauskinta syödä siten, että maalaillaan ensin tötteröllä pitkin naamaa, ja vasta sitten syödään.” demonstroi isoisä lapsille suklaajätskit omilta poskilta valuen. Tarpeellinen opetus taaperoikäisille lapsenlapsille, joiden ruualla suttaamiseen äiti on joutunut jatkuvasti puuttumaan!
  • Selkäpierut kalliolla maaten kuuluvat jokaiseen kesään. (selkäpieru = uinnin jälkeen saa aikaan kovan pierumaisen äänen, kun makaa alasti kalliolla iho kosteana merivedestä ja tekee nopeahkon ylösnousuliikkeen vatsalihaksilla)
  • Säästäväisyys kannattaa! Ketsuppia, salaattikastiketta ja hammastahnaa voi aina laimentaa vedellä lähes loputtomiin (-ja olemattomiin).
  • Säästäväisyys kannattaa myös erityisesti etelänlomilla! Skootterin vuokraus tulee huomattavasti halvemmaksi kuin auton, ja nelihenkinen perhe matkustaa varsin ketterästi yhden skootterin kyydissä sellaisissa maissa, joissa ei niin hanakasti puututa epämääräiseen liikennekäyttäytymiseen. Perheemme oli taannoisilla matkoillamme malliesimerkki muille turisteille – isä ohjaa, toinen tytär istuu takana penkillä, äiti tarakalla, ja nuorin tytär skootterin jalkatilassa.
  • Rituaaleja kannattaa uudistaa. Eräänä pääsiäisenä isoisä ymmärsi, että perinteiset pääsiäisrituaalit ovat varsin tylsiä, ja on ehdottomasti keksittävä uusia: Raaka kananmuna lyötynä omaan otsaan aamiaispöydässä on isoisän mielestä pääsiäisen aikaan paljon hupaisampaa kuin vaikkapa rairuohon kasvattelu. Muu perhe ei ollut aivan yhtä yksimielinen asiasta.
  • Purkkihernekeitto kannattaa tehdä meriveteen. Silloin ei tarvitse lisätä ollenkaan suolaa!
  • Isoisä on aina ollut innokas ajo-opettaja. Hänellä on ollut merkittävä vaikutus omaan ajokäyttäytymiseemme. Ensimmäiset sanat isoisän autokoulussa: ”Tyttäreni, älä ikinä aja niinkuin minä ajan, vaan ainoastaan niinkuin minä neuvon.” toteaa isä, ja kääntää auton kanttikiveyksen yli tehden U-käännöksen paikassa, jossa U-käännöksen tekeminen on vartavasten kielletty. Tämän jälkeen hän ohjaa auton moottoritien kiihdytyskaistalle, huomaa valinneensa väärän rampin, ja peruuttaa auton samaa kaistaa pitkin takaisin alkupisteeseen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oikeaoppista tuuleen pissimistä harjoittelemassa (kuva Anna F.)

Lisää luettavaa