Mitä ihmettä maassamme tapahtuu?

Arvoisa ahdistavaan suomalaiseen ankeuteen ja v-mäiseen nipotukseen tottunut lukija,

Merkittävä lehti on vihdoin käännetty kotimaallemme niin ominaisessa pilkunjyystön pitkällisessä ja p**kamaisessa perinteessä. Mutta tällä kertaa ei laisinkaan huonompaan suuntaan!

Odottamattoman kehityskulun tuloksena on vuoden alussa vihdoinkin tapahtunut niin, että osa maamme elintarvikemyymälöistä on kuin onkin löyhentänyt aukioloaikojaan – eikä nyt edes puhuta yksittäisistä pienyrittäjistä, vaan koko kauppaketjusta; eikä nyt kyseessä ole muutamat minuutit sinne tai tänne, sillä nythän ostoksille suuriinkin automarketteihin voi siis suunnata jopa vuorokauden ympäri.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Eikö muka ollutkaan niin, että koko yhteiskuntajärjestys järkkyy moisesta aikatauluilla hulluttelusta! Eikö muka ollutkaan kaikille elintärkeää, että Suomessa jok’ikinen kauppa lyö ovensa kiinni massoina sisään pyrkivien ostovoimaisten ja -haluisten kansalaisten nenän edestä arkisin prikulleen kello 21.00 ja viikonloppuisin viimeistään kello 18.00, arkipyhien aattona kello 13.00 ja pysyy pyhinä visusti lukittuina aamusta iltaan ja läpi yön?

Kyllä on tavallisen kansalaisen pää nyt pantu pyörälle! Tällainen avomielinen hurvitteluhan antaa vienoja lupauksia vieläkin villimmästä asiakaslähtöisyydestä. Voisiko olla niin, että kenties kohta näemme jokusen kahvilankin pitävän ovensa avoinna jopa kello 18.30 asti? (Toki ymmärrämme, että sunnuntaisin ja muina pyhinä useimpien kahvia tarjoavien laitosten ovien on luonnollisesti koko maassamme pysyttävä supisuljettuina läpi vuorokauden, sillä silloinhan asiakkaita saattaisi olla häiritsevissä määrin liikenteessä). Entä lieneekö tämä avomielisyys ehkä alustava lupaus siitä, että jonakin päivänä saamme hentoisilla kätösillämme nostaa Prisman hyllyltä sen alkoholia (maks.  12,5%) sisältävän punaviinipullon, ja asetella sen kauniisti muiden ostostemme sekaan?

Voisimmeko jopa tulkita tämän ennenkuulumattoman asiakasmyönteisyyden alkusoittona sille, että ehkä jonakin kesänä (varovainen arvio, noin 10-15 vuoden päästä) näemme, kuinka anniskelualueiden rajoja avarretaan terassilla tai muissa ulkotapahtumissa jopa, uskaltaisimmeko heittää, noin 25-75 cm ulospäin anniskelualueen keskiöstä? Tai voisiko sellainen villi visio jonakin päivänä tulla todeksi, että jokin muukin julkinen laitos (kuten esimerkiksi uimahalli) ottaisi mallia tästä julkean renesanssihenkisestä uudistusmielisyydestä ja uskaltautuisi jonakin päivänä löyhentämään perushallinkäyttäjän näkökulmasta verrattain tukahduttavia kieltokäytänteitään?

Noh, moisia utopioita lienee turhan aikaista alkaa vielä maalailla. Mutta yksi asia on varma: Kyseinen, suomalaisessa pilkunjyystön perinteessä ennenkuulumattomalla tavalla edukseen erottuva kauppaketju sai tällä uudistuksellaan ainakin kaksi vannoutunutta asiakasta! Tästä lähtien lupaamme suorittaa kaikki ostoksemme tässä elintarvikeliikkeessä aina alkaen kello 21.05, tämän käsittämättömän sallivuuden suoman euforian vallassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuvassa hurmioitunut asiakas astumassa kaupan ovesta sisään klo 21.00 jälkeen.

Lisää luettavaa