TOP5 menovinkit lähiömammoille

Monenmoista menoa on tarjolla urbaaneille lattemammoille, jotka asustelevat suurempien kaupunkien ydinkeskustoissa. On baby-brunssia, on pop-up-lastenvaatetoreja, on vauvamuseoita, on taaperokinoa ja jos jonkinlaista lastenmessua ja mentävää.

Toisenlaista on lähiöissä ja syrjäseuduilla asuvan suburbaanin Saludo-mamman elo. Suoraan pihamaalta alkava loputon tyhjyys tai mielikuvitukseton rivitalohelvetti kun eivät kovin kummoisia huvituksia tarjoile. (Saludo-etuliite viittaa tässä kaltaistemme lähiömammojen suosimaan mukavan huokeahintaiseen kahvilajikkeeseen, josta tietyissä piireissä käytetään myös nimitystä ”sossun sahajauho”).

Mutta kun kukaan ei tarjoile valmiita virikkeitä, niin tarvitaan oikeastaan vain hieman lisää mielikuvitusta! Keravalaisista lähiöistä ponnistavina perheenäiteinä haluamme suositella lämpimästi seuraavanlaisia menovinkkejä ydinkeskustan ulottumattomissa eläville lapsiperheille:

  1. Autiotalot. Tyhjänä seisovaan ja aavemaisena tulijoita tuijottavaan autiotaloon meneminen on aina elämys sinänsä. Autioituvat syrjäseudut ovat nykyisin niitä pullollaan. Ennen autiotalovierailua virittäytykää oikeaan tunnelmaan kertomalla toisillenne toinen toistaan karmivampia haamutarinoita. Kuka uskaltaa mennä perimmäiseen kammariin yksin? Mikä tuo räsähdys olikaan? Kuka juoksee koviten karkuun, kun oikea kummitus kurkistaa nurkan takaa? Ehtivätkö pienimmätkin perään? Tehkää vierailu autiotaloihin mielelään hämärän aikaan ja varustautukaa asianmukaisesti otsa- ja taskulampuin.
  2. Kierrätyskeskukset. Lapset kinuavat aina jotakin uutta. Äläpä siis selaile aina sitä App-storea älylaitteeltasi vaan hanki vaihteeksi jotakin käsinkosketeltavaa kivaa pikkurahalla. Kierrätyskeskus löytyy joka lähiöstä, mutta niiden hyvinkätketyt aarteet ovat yleensä vielä säilyneet retrotrenditietoisten hipsteribongareiden koskemattomissa. Löytöjä voi siis tehdä varsin vaivattomasti! Ja kiertiksellä saa koko perhe luvan kanssa törsäillä. Lapset voi huoletta hukuttaa leluihin – esimerkiksi seuraava kokoelma hommattiin hiljattain alle kympillä: hinausautolelu, poliisihelikopteri hälytysäänellä, jättikokoinen paloautopalapeli, leijonapentupehmolelu, muumitalo asukkeineen, pari Marimekon paitaa lapselle sekä äidille Iittalan skumppalasit ja kaulahuivi aidosta villasta.
  3. Oman talon katolle kiipeäminen. Tikkaita vaan mars ylöspäin, ja johan muuttuu näkövinkkeli omaan olemiseen. Erikoissuosittelemme katolle kiipeämistä esimerkiksi uuden vuoden aattona: paras paraatipaikka katsella ilotulituksia, eikä tarvitse lähteä lasten kanssa tungeksimaan ihmispaljouksiin! Talvella tämä harraste asettaa toki hieman extrajännitystä – hui hui! Kuka tippuu ensimmäisenä alas lumen kanssa? Perheen pienimmät kannattaa ehkäpä sittenkin jättää kuikuilemaan alas.
  4. Sillanalukset ja viemärit. Mitä miellyttävimpiä vaihtoehtoja leikkipuistoille! Tutustuminen näihin kohteisiin avaa silmäsi lähiöinfrastruktuurin ihmeille. Sillan alla voi hiljentyä kuuntelemaan ohi kiitävää liikennettä, viemärissä viihtyvä saa kokea aivan uudenlaisen akustisen avaruuden komeasti kajahtelevine kaikuineen ja hullunkurisine huminoineen.
  5. Syrjäiset soralouhokset. Mahtavia paikkoja toteuttaa villeimmät uimahypyt ja uskaliaimmat parkour-temput. Hylätyt, vedellä täyttyneet soralouhokset ovat syviä, jyrkkärantaisia ja kirkasvetisiä. Helposti voit siis kuvitella olevasi Ranskan Rivieralla, vaikka todellisuudessa pulikoitset kotoisan Tuusulantien varressa. Ja mikä parasta: ei pelkoa ryysiksestä kesälläkään, sillä nämä paikat ovat vain harvojen tiedossa.

Arvoisa  lukija, haluaisimme tiedustella oletko Sinä mahdollisesti vieraillut kyseisissä kohteissa tai olisiko sinulla kenties jotakin kiinnostavaa lisättävää listaamme?

the kuva
”Tervetuloa peremmälle”

Lisää luettavaa

2 kommenttia

    1. Kiitos, Skribentti, Ja onpa onni että näitä nostalgisia nähtävyyksiä voi ihailla vielä nykyisinkin : )