Maailmankaikkeuden masentavimmat elämänviisaudet

Arvoisa lukija, lokakuun puoliväli on ylitetty, ja kaamos voi alkaa. Kuten kaikki tiedämme, kaaamosaika laskee yllemme ikuisen pimeyden kalmankylmän, sysimustan ja lyijynraskaan riippaviittansa ja mustaa mielemme taas mataliin mietteisiin.

Tämän kunniaksi tarjoilemme Teille tänään – vastalääkkeeksi joka puolelta pursuavalle positiivisen ajattelun puuduttavalle paradigmalle – maailmankaikkeuden masentavimmat elämänohjeet, joiden avulla positiivisinkin ajattelija on väistämättä vajoava vihmaiseen ja vihamieliseen valottomuuden valtamereen.

Arvoisa lukijamme, ei millään hyvällä, mutta seuraavassa saatamme tietoonne vaivalla valitsemamme top 12 synkintä salaisuutta elämästä, suoraan pelottavan pyhästä kirjasta, n. 500 eKr. laaditusta Dhammapadasta, joka siis sisältää Buddhan itsensä alkuperäiset sanat. 

1. Tämä maailma on pimeä. Älä ole maailman ystävä. Ihminen itse tekee pahan, itse hän myös kärsii.

2. Vaieten valaistunut kestää moitetta niin kuin elefantti taistelussa kestää jousesta lennätetyn nuolen: maailma on pahaluontoinen.

3. Eivät mitkään himot anna tyydytystä, vaikka sataisi kultakappaleita. Se, joka tietää, että himoilla on lyhyt maku ja seurauksenaan tuska, on viisas.

4. Ei alastomuus, ei hiusten palmikoiminen, ei likaisuus, ei paasto, ei maassa makaaminen, ei pölyllä hieroutuminen, ei liikkumatonna istuminen voi puhdistaa kuolevaista joka ei ole himoja voittanut.

5. Valaistunut on hän, jolla ei ole erityisiä harrastuksia. Hän on käsittänyt totuuden eikä alati kysy: kuinka? kuinka? vaan on saapunut kuolemattomuuden syvyyteen.

6. Valaistunut on hän, jolla on viisaita ystäviä, ei velttoja. Joka kävelee hullujen seurassa, kärsii; hullujen seura, niin kuin vihollisten, on aina tuskallinen. Jollei ihmisen tarvitse nähdä tyhmiä, on hän totisesti onnellinen.

7. Valaistunut on hän, joka on kulkenut loppuun tämän mutaisen tien, ja josta kaikki iloisuus on sammunut.

8. Valaistunut on hän, joka on alistettu ja asuu viimeisessä ruumiissaan.

9. Valaistunut on hän, joka on himoton ja käsittänyt kaikkien luotujen häviön.

10. Älä ole ajattelematon, sillä ajattelemattoman ihmisen jano kasvaa niin kuin loiskasvi: hän juoksee elämästä elämään niin kuin apina, joka metsässä etsii hedelmiä.

11. Joka antautuu juomaan päihdytysjuomia, joka antautuu ihraisaksi ja suursyömäriksi, joka on uninen ja kävelee laahustaen, niin kuin viljalla syötetty sika, – sellainen hullu saa syntyä uudelleen ja yhä uudelleen.

12. Älä kohdista ajatuksiasi siihen, mikä tuottaa huvia, ettei sinun tarvitsisi huolimattomuutesi tähden niellä kuumia rautapaloja helvetissä, eikä sinun tarvitsisi huutaa palaessasi: ”tämä on tuskaa!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää aiheesta:

Kuolettavan kovat vinkit valaistumiseen

Onnea vastasyntyneelle (NOT!)

Lisää luettavaa

4 kommenttia

    1. Kiitos, Anna T! Itsellemme vitosen ja kutosen lisäksi myös 11 alkaa olla kauhistuttavan ajankohtainen, kun tämä syksyn synkkyys saa taas ahmimaan suklaata ym. levykaupalla : D