Lapsen uni on pyhää

Kun pieni lapsi nukkuu,
se täyttää yhden kokonaisen huoneen.

~ Risto Rasa ~

Jokainen vanhempi jakanee ajatuksen siitä, että lapset ovat parhaimmillaan, kun he nukkuvat. Ovathan he kerrankin aivan hiljaa ja rauhassa. Niin, ja ovathan he myös aivan yliluonnollisen kauniita uinuessaan. Miksi?

Koska lapsen uni on pyhää, väittää kasvatus- ja hengentieteilijä Rudolf Steiner. ”Mikä meitä niin koskettaa nukkuvassa vauvassa?” kysyy Steiner, ja vastaa: ”Hän on todella sellaisessa olotilassa, jota emme muuten kohtaa ihmiselämässä.” Steinerin mukaan pienet lapset saavuttavat nukahtaessaan puhtaan kosketuksen pyhään; palaavat takaisin hengenmaailmaan, josta vasta hetki sitten ovat saapuneet luoksemme. Steinerin selväköisten havaintojen mukaan ”on ihmeellistä nähdä, miten lapset unessa suorastaan kuin siivin kiitävät kohti enkeliään, miten he unen aikana sulautuvat enkeliolentoonsa.” Vasta lapsen varttuessa alkaa tavanomainen unielämä, jossa unikuvat saavat enemmän vaikutteita päivän tapahtumista.

Pieni lapsi ei vielä kestä kokoaikaista maaelämää, joten hänen on vaivuttava unen suojaavaan alkumaailmaan usein. ”Lennossa tapahtuva vaihtelu unen ja valveen välillä peilautuu samanlaisena kynnyksettömänä olotilojen vaihteluna kuin mielihyvän ja mielipahan välillä. Pikkuvauvalle mielihyvä on yhtä kuin nukahtaminen, mielipaha yhtä kuin valveisuus.” kuvailee Steiner.

Pieni lapsi myös pystyy antautumaan unelle täysin varauksetta, toisin kuin me varttuneemmat. Pienokainen ei tule toimeen ilman unen suojelusta. ”Joka kerta kun lapsi nukahtaa, hän antautuu henkiolentojen käsiin ja kokee suojelun alkuolotilan ja turvallisen verhoutuneisuuden. Ja nuo enkelit tarvitsevat aika lailla kärsivällisyyttä vakuuttaakseen lapselle heräämisen hetkellä, että lapsen täytyy taas lähteä pois vieraisiin olosuhteisiin, eikä yhtäaikaa voi saada kaikkea: ihanan ajatonta huolettomuutta ja keveyttä taivaallisessa olotilassa ja samalla rakkaita vanhempia, maallisia nautintoja, ja monia jännittäviä uutuuksia, joita se jo on oppinut arvostamaan.”

Turvallinen uni on tunnetusti lapsen kehittymisen elinehto. ”Näistä seikoista voimme arvioida, miten tärkeätä on pienelle lapselle, että sitä johdatellaan sopivalla tavalla unten maille ja että suojelemme hänen nukkumistaan. Siitä hän saa turvaa ja voimaa koko myöhempää elämäänsä varten. Mutta muistakaa, että unen maailma, jonne saatamme lapsemme, ei todellakaan ole persoonaton. Jos voisimme saattaa hänet tietoisesti kynnyksen yli, tapaisimme heti toisella puolen hänen enkelinsä. Mutta olisimmeko valmiita siihen?” Steiner heittää ilmaan.


Kuunvalossa
lapseni nukkuu turvallisesti
murtamaton rauha kasvoillaan.
Levollisesti hän nukkuu:
vielä ei ole yö
satuttanut häntä.
Vielä hän ei ole lakannut
ehdoitta
rakastamasta itseään.
~ Rakel Liehu ~

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(Kuva Anna F.)

Lähde:  Witters, Reinald. 2007. Perusaistien henkinen merkitys lapsen varhaisen kasvun aikana

Lisää kirjoituksiamme aiheesta:

Kuolemanjälkeinen elämä

Mitä ennen syntymää tapahtuu

Lisää luettavaa

2 kommenttia

    1. Tämä kommentti veti kyllä hiljaiseksi Sutta Pakoon -tiimin! Mikä ilo saada tällaista palautetta. Kiitos!