Kirjasuositus: Tupakansavu leviää jo päiväkodin puolelle

Sutta Pakoon Proudly Presents:

Finstad & Salminen: Tupakansavu leviää jo päiväkodin puolelle. Lisää tarinoita koulumaailmasta (Nordbooks 2016)

– Kevään odotettu kirjauutuus vihdoinkin saatavilla!


”Kyllä minua vaan niin surettaa se Hautalan tapaus. Niin meni siinäkin hyvä poika hunningolle”, konepuolen opettaja Jorma Näätä surkuttelee ja katsoo kahvikuppiaan synkän oloisena.

”Omassa ryhmässänikin olen huomannut, että aika monella on se motivaatio ollut hukassa, vaikka yleensä tällä alalla on aika innokasta väkeä”, Mirja puuttuu puheeseen. ”Sillä Rahikaisen tytölläkin menivät kaikki näytöt ihan penkin alle.”

”Lohduttomaltahan se näyttää. Kun nuori ihminen ei millään löydä paikkaansa”, Jorma jatkaa.

”Useinhan siellä taustalla ovat ne vanhempien vaikeudet. Ne kun tuntuvat heijastuvan näihin lapsiin niin helposti”, Mirja toteaa, ”ja useinhan ne ongelmat alkavat näkyä jo siellä päiväkoti-iässä.”

Mietin Ronia. Mitä olen tehnyt väärin? Miksi en huomannut päiväkodissa mitään merkkejä?

”Ei ne lapset muuta kasvaakseen tarvi kuin turvaa, rajoja ja sitä rakkautta. Ei sen luulis mitään rakettitiedettä olevan”, Jorma summaa.

Ajatuksissani Roni piirtää hiekkaan muurahaisen ja katsoo minua vakavana. Olenko välittänyt hänestä tarpeeksi?

Koulumaailman karikkoja

Toinen tämän blogin kirjoittajista, Minna Finstad julkaisee yhdessä kirjailija Sari Salmisen kanssa tänään jatko-osan viime keväänä ilmestyneelle Onneks tänne saa tulla kännissä. Tarinoita ammattikoulusta -romaanille.

Ajelehtivan antisankarin, Anni Matikaisen kivinen polku sijaisopettajana jatkuu. Koulussa Annia koetellaan monelta suunnalta, eikä edes oman esikoisen kouluunlähtö ota oikein sujuakseen. Myös parisuhde Simon kanssa on edelleen tulehtuneessa tilassa, eikä ylilyönneiltä voida välttyä. Vauhdikkaaseen lukuvuoteen mahtuu niin koulutarkastaja Kekäläisen vierailu, kevätekskursio Paukaan taajamaan kuin upouusi kaukoputki, joka yllättäen saa opiskelijat innostumaan.

Hiihtolomalla Anni perheineen suuntaa Lappiin, jossa lisää salaisuuksia paljastuu. Antaako Anni Simolle anteeksi ja toisinpäin? Miten käy Ronin koulunkäynnin kanssa? Ja tärkeimpänä tietysti: Mitä Annille ja hänen kovaonnisille opiskelijoilleen tapahtuu; onnistuvatko he löytämään paikkansa koulumaailman kaikkien karikkojen keskellä?

Osallistu kilpailuun!

Finstadin ja Salmisen edellinen romaani herätti vilkkaan keskustelun. Teos noteerattiin Blogistanian Finlandia Parhaat suomalaiset romaanit 2015 -äänestyksessä. Tupakansavu leviää jo päiväkodin puolelle on edeltäjänsä tavoin rehellisen realistinen, mutta samalla absurdin humoristinen kuvaus koulun arjesta. Kirjassa opettajien lisäksi ääneen pääsevät erilaiset lapset ja nuoret; niin pärjäävät kuin jostain syystä syrjään jääneet, jätetyt tai jättäytyvät. Molemmat kirjoittajat ovat ammatiltaan opettajia.

Arvoisa lukija, Sutta Pakoon järjestää uuden kirjan kunniaksi kilpailun! Jaa mieleenpainuvin koulumuistosi tämän jutun kommenttikentässä. Palkitsemme kaksi kommenteista uunituoreella opuksella, tietysti kirjailijoiden omakätisellä signeerauksella varustettuna! Voittaja julistetaan ensi viikolla.


Saavumme vihdoin koulun pihalle. Lapsia juoksentelee joka puolella. Roni seisoo vaisuna portilla. Hän näyttää kalpealta. Menen pojan luokse ja otan hänestä kiinni. ”Kulta pieni, oikein hyvää koulupäivää.”

”Hyvin se menee, sä olet reipas poika”, Simo toivottaa vielä.

Roni nielaisee ja vetää syvään henkeä.

Rutistan pojan syliini. ”Kaikki sujuu hienosti”, kuiskaan hänelle. Poika halaa minua hetken, päästää irti ja lähtee kävelemään kiipeilytelineelle.

Simo näyttää totiselta. Hän rapistelee rintataskustaan tupakka-askiaan.

”Simo et todellakaan ala polttaa koulun pihalla. Minkälaisen esimerkin sinä haluat lapsille antaa?”

Kirjailijat Finstad & Salminen

Kirjan lehdistötiedote

Kirja-arvio

kutsun-kuva

Lisää luettavaa

8 kommenttia

  1. Kolmannella luokalla menin kouluun toppahaalarissa ja kun otin sen pois koulussa, huomasin että päälläni oli vain kirkkaan oranssit pitkät kalsarit. Olin unohtanut laittaa gollegehousut. Menin verhon taakse piiloon kunnes onneksi yksi luokkakaverini tarjosi omista liikuntavaatteistaan housut minulle lainaksi. Luokkakavereilla oli hauskaa.

  2. Meidän 6lk voitti tuolloin Sipoon maitokannumestaruuden ja päästiin jatkoon isompiin karkeloihin. Sieltä ei sitten enää jäänytkään mitään sen kummallisempaa kerrottava jälkipolville 😉

  3. Minä muistan kouluaikoina että parasta oli ruokatunnit. Kalapuikot ja muusi ja lihapullat oli suosikkeja. koulumme keitäjä oli vanhempi rouva, joka teki meille herkkuruokia.